Bivax recept

Här finns beskrivning för dig som har köpt gör-det-själv-kit från Va-Sa-Bi Visit eller i Fastbols Gårdsbutik!

Bivax-salva (ringblom, lavendel eller ros)
Lägg blomman/fröna i en glasburk med 0,5 dl ekologisk kallpressad oliv- eller rapsolja om du har två små burkar a 30 g och 1 dl olja om du har en större burk a 120 g. Sätt på lock och låt stå i ett soligt fönster i 3 veckor. Sila bort blommorna och häll oljan i ett kärl du kan använda i vattenbad – gärna något du inte behöver använda till annat, det kan vara svårt att få bort vaxskiktet efteråt. Lägg i bivaxet och låt det smälta. Häll upp i burkarna.

Vad kan salvorna vara bra för?

Lavendel tillhör de mest verkningssamma eteriska oljorna man kan använda. Den är sårläkande, antiseptisk, antiinflammatorisk, talgbalanserande, återfuktande, vårdande och lugnande. Den stimulerar hudcellernas förmåga att bilda ny vävnad då huden är skadad och den är snäll mot känslig hud, mogen hud och vid acne.

Ringblomma innehåller calendulin som tros ha läkande egenskaper, salicylsyra som har antibakteriella effekter och hjälper till att skydda växter mot bakterie- och svampinfektioner samt flavonoider som är en grupp av antioxidanter som hjälper till att skydda celler mot angrepp från fria radikaler.

Ros är mild och skonsam för torr, känslig och mogen hud. Ros har egenskaper som kan hjälpa till att förbättra hudens struktur och elasticitet.

Choklad-läppbalsam
I hylsorna finns kulor av kakaosmör. Smält vaxet och kakaosmör i vattenbad, gärna i en skål du inte längre vill använda till annat – det kan vara svårt att få bort vaxskiktet. Rör ner 20 g ekologisk kallpressad rapsolja. För extra chokladsmak lägg i 5 g mörk choklad och låt smälta. Blanda i 5 g honung och låt den smälta. Om du har tillgång till det så kan du droppa i några droppar pepparmyntsolja också.
Töm upp i de fyra hylsorna.